Iedereen heeft een verhaal ...

... en is de moeite waard om te leren kennen

 

Met die uitgangspunten in mijn achterhoofd, portretteer ik mensen en vang ik hun essentie op papier. Het diepte-interview is mijn gereedschap om die essentie te extraheren. Een geschreven portret is méér dan een momentopname. Het is een persoonlijk document dat iemand weergeeft op een bepaald moment in de tijd. Een kleurrijk palet aan ervaringen, dromen, angsten, ambities, normen, waarden, visies en levenslessen. Een unieke tekst waarin iemands essentie vereeuwigd wordt.

Een geschreven portret is geen juridisch kruisverhoor: ik ben niet uit op harde feiten en waarheidsbepaling. Ik maak een persoonlijk verhaal waarin de uniekheid naar voren komt van de hoofdpersoon - degene die 'model staat' voor het portret. 

 

Geschreven portret of Levensverhaal?

 

De kern is hetzelfde, het verschil zit 'm in de lengte.

Een geschreven portret maak ik op basis van één diepte-interview. Dat levert een document op van rond de 3000 woorden - vergelijkbaar met een lange interviewspecial in de weekend bijlage van de krant. In plaats van iemands hele leven in kaart te brengen, worden er een paar thema's gekozen die worden uitgediept.

Een levensverhaal is de uitgebreide versie van het geschreven portret. Er worden vier of vijf diepte-interviews gehouden en het eindresultaat wordt gedrukt als boek.