Heb je een piekervaring gehad*?

Laat 'm opschrijven!

* Zoals een mystieke ervaring, een psychedelische ervaring, een bijzondere reiservaring, een mooie bevalling - of elke andere ervaring die je wilt vasthouden.

Piekervaringen

Een belangrijk kenmerk van piekervaringen is dat ze zo moeilijk onder woorden te brengen zijn. Dit is met name het geval bij de ervaringen die zich afspelen in een andere bewustzijnsstaat. De contreien waar piekervaringen vertoeven, lijken een soort ingebouwde copyright bescherming te hebben: de ervaring kan moeilijk worden meegenomen naar de alledaagse realiteit. Ik kan je helpen om het territorium dat je hebt bezocht in kaart te brengen, door de ervaring samen te interpreteren en in zinnen om te zetten. Tijdens het opschrijven van je ervaring zal er altijd wat informatie van de geleefde (fenomenologische) ervaring verloren gaan. De kaart is immers niet hetzelfde als het territorium. Wat het wel is: een waardevol aandenken aan die speciale plek. Een souvenir. Door hem op te schrijven, conserveren we de ervaring zo goed mogelijk. Zodat je hem vanuit een ander perspectief kunt beschouwen en herbeleven. En zodat je de ervaring voor de rest van je leven kunt koesteren.

Een blijvende herinnering

We gaan er samen voor zitten en bespreken de hele ervaring tot in detail. Ik behandel piekervaringen niet alsof ze zich in een biografisch vacuüm afspelen, maar heb juist oog voor de context waarin jij je bevond op dat moment in je leven. Ik ben per slot van rekening antropoloog, en antropologen zijn gek op context.

Het zo grondig stil staan bij je bijzondere ervaring, zal je helpen met het integreren ervan in je dagelijkse leven. Het opschrijven is een manier om je ervaring te eren. Samen creëren we een blijvende herinnering aan iets buitengewoons. We destilleren iets tastbaars uit het ongrijpbare. 

Voorbeelden van Piekervaringen

 • Een spontane mystieke of spirituele ervaring
 • Een psychedelische ervaring
 • Een bevalling
 • Een bijzondere reiservaring
 • Bijna-dood-ervaringen
 • Sjamanistische ervaringen
 • Elke grote levensgebeurtenis is een potentiële piekervaring. Trouwen, een kind krijgen, het verlies van een naaste, etc.

Praktische informatie

Alle verhalen die ik schrijf, worden op maat gemaakt. Het bespreken van je wensen is vrijblijvend. De punten hieronder geven een indicatie van de mogelijkheden, maar ik sta altijd open voor andere ideeën! Neem voor informatie over de kosten contact met me op.

 • Als we het interview houden kort nadat je de ervaring hebt gehad, is de ervaring nog lekker vers. Maar er is ook iets voor te zeggen om de ervaring nog een beetje te laten rijpen in je geest. Zelfs ervaringen die ver in het verleden liggen, kunnen nog de moeite waard zijn om te bewaren. Hou het volgende in gedachte bij het bepalen van een goed moment voor het interview:
 • Tijdens het interview staan we stil bij zowel de geleefde, fenomenologische ervaring (hoe je die beleefde op het moment zelf) als bij de betekenis die je er naderhand aan hebt gegeven. De tekst beschrijft dus hoe je de ervaring hebt beleefd en hoe je hem hebt geïnterpreteerd. Hoe langer geleden de ervaring, hoe meer we kunnen stil staan bij hoe die je leven heeft beïnvloed. Hoe verser de ervaring daarentegen is, hoe meer we de fenomenologische ervaring kunnen verkennen en in kaart brengen.
 • Een diepte-interview is doorgaans voldoende om je ervaring op papier te krijgen. Een interview duurt tussen 1.5 - 2 uur en kan eventueel ook via Skype gebeuren.
 • Een indicatie van de lengte van een tekst, gebaseerd op één interview, is tussen de 2000 - 3000 woorden. Dat zijn in ieder geval 4 pagina's A4.
 • Er is standaard één correctieronde inbegrepen bij alle verhalen die ik schrijf.
 • Je hebt keuze tussen een kale tekst zonder opmaak en een professioneel opgemaakt document, met of zonder vormgegeven titelblad.
 • Je kunt ervoor kiezen om foto's in je verhaal te laten zetten. Die kan je zelf (digitaal) leveren, maar je kunt me ook stockfoto's laten uitzoeken die bij je verhaal passen.
 • Je kunt kiezen voor een digitaal document of een gedrukte versie van je verhaal (of beide).
 • Er is zelfs de optie om een poster of ander visueel aandenken aan je ervaring te laten maken. Er wordt dan een mooi citaat uit je verhaal uitgelicht, met een passende afbeelding.