Wie is de Verhalenvanger?

 

Ik ben Dorien

Schrijver. Onderzoeker. Medisch Antropoloog. Redacteur.  Moeder. Avonturier. Idealist. Verhalenvanger.

En nog veel meer. 

Schrijven en redigeren doe ik al mijn hele leven erg graag. De teksten die de afgelopen twintig jaar van mijn hand kwamen – of door mij onder handen genomen zijn – hebben vele verschijningsvormen. Van essay tot nieuwsbrief, van levensverhaal tot reisblog, van programmaboekje tot speech, van gedicht tot sociaalwetenschappelijke scriptie. Ik weet met de meeste teksten wel raad – en doe dit net zo lief (en kundig) in het Nederlands als in het Engels.  Als antropoloog heb ik oog voor de context en reduceer ik mensen niet tot een categorie. Ik ben niet bang voor taboes en maak ze graag bespreekbaar. Met mijn empathische en niet-oordelende interviewstijl bied ik een veilige omgeving aan de geïnterviewde. 

 

Kwaliteiten

Wat mij kenmerkt als portretschrijver, interviewer en onderzoeker:

  • Ik heb een creatieve en analytische geest die van nature de diepte in wil - en daar naar hartenlust nieuwe verbanden en perspectieven opduikt.
  • Mijn interviewstijl is empathisch en niet-oordelend. Hierdoor voelen mensen zich snel op hun gemak en worden gevoelige onderwerpen bespreekbaar.
  • Ik bied de geïnterviewde een gevoel van emotionele veiligheid - dit heb ik geleerd door jarenlang met kwetsbare mensen te werken.
  • Dankzij mijn studie antropologie en mijn reiservaring ben ik cultureel sensitief: ik ben mij bewust van culturele context en culturele verschillen.
  • Respect en integriteit zijn waarden die bij voorop staan. Niet alleen bij het interviewen maar ook bij het schrijven.
  • Ik schrijf net zo goed in het Engels als in het Nederlands. 

 

Mijn diploma's:

MSc. Medical Anthropology & Sociology (2013) / BSc. Culturele Antropologie (2007) / International Baccalaureate (2001)

 

Inspiratie

Een decennium lang heb ik als begeleider in de psychiatrie gewerkt. Ook het veldwerk voor mijn masterscriptie speelde zich grotendeels in de psychiatrie af. Ik heb daar veel bijzondere mensen ontmoet en enorm veel oprechtheid en openhartigheid gezien. Ik heb diepe gesprekken gevoerd met respondenten en cliënten die mij echt hebben geraakt en waar ik jaren later nog aan terug denk. Ik heb genoten van de paradijsvogels, van hun eigengereidheid en hun jaloersmakende vermogen om zich niks aan te trekken van wat een ander van ze denkt. Van hun kunde om totaal zichzelf te zijn. Ik ben geïnspireerd geraakt door de betrokkenheid die aan aantal van hen toonden bij een maatschappij die ze heeft verstoten. Door hun veerkracht en doorzettingsvermogen. Ik ben gefascineerd geraakt door hun magische blik op de wereld. Zij leerden mij: achter ieder mens zit een verhaal dat de moeite waard is om opgeschreven te worden. Daarmee inspireerden ze mij om portretten te gaan schrijven.